1510320461(2).jpg

Radmilo Čolović

Pomoćnik direktora
Naučni institut za prehrambene tehnologije

Bilateralni sastanci

  • Utorak 11:30-13:00
OpisNaučni institut za prehrambene tehnologije (FINS) jedan je od vodećih instituta u oblasti istraživanja hrane i hrane za životinje. Strategija Instituta u saglasnosti je sa nacionalnom i evropskom strategijom istraživanja i razvoja iz oblasti poljoprivrede i hrane, koja ima za cilj održivo upravljanje proizvodnjom hrane, iskorišćavanje bioloških potencijala i razvoj novih tehnologija i proizvoda u lancu hrane. Kao sledbenik Jugoslovenskog prehrambenog instituta i pet Zavoda u okviru Tehnološkog fakulteta UNS-a, Institut je u sastavu Univerziteta u Novom Sadu od 21. decembra 2007. godine. Osnovna delatnost Instituta je naučnoistraživački rad koji kroz aktivnosti transfera plasira najnovije rezultate u privredu. Aktivnosti Instituta posebno su fokusirane na prehrambene tehnologije, kvalitet i bezbednost hrane, a posebno na razvoj tehnologija i sirovinske baze u proizvodnji hrane i hrane za životinje, senzorne analize, nauku o potrošačima i strukturna svojstva hrane. Zaposleni u Institutu su eksperti iz oblasti tehnologije žita i brašna, šećera, voća i povrća, mesa, hrane za životinje i drugih tehnologija. U sastavu Instituta nalaze se Centar za prehrambene proizvode biljnog porekla, Centar za tehnologiju hrane za životinje i proizvode animalnog porekla, akreditovana Laboratorija za tehnologiju, kvalitet i bezbednost hrane „FINSLab“kao i pilot postrojenja za tehnologiju hrane za životinje, pekarske i fine pekarske proizvode, šećernu repu, meso i post-žetvene tehnologije zrnastih kultura i mlinarstvo.
Vrsta organizacije Univerzitet
ZemljaSrbija
GradNovi Sad, Bulevar cara Lazara 1 Google map
Oblasti poslovanja

Poljoprivreda

    Industrijsko inzenjerstvo

      Ponuda

      TEHNOLOGIJA HRANE I HRANE ZA ŽIVOTINJE

      Razvoj novih procesnih tehnologija
      Optimizacija tehnoloških procesa
      Implementacija sistema kvaliteta

      Ključne reči: hranahrana za životinjetehnologijaoptimizacijaproces
      Ponuđena saradnja
      1. Licenca prodaja
      2. Tehnicka saradnja
      3. Outsourcing saradnja
      Ponuda

      KVALITET I BEZBEDNOST HRANE I HRANE ZA ŽIVOTINJE

      Određivanje kvaliteta sirovina i proizvoda u skladu sa zakonskom regulativom
      Bezbednost hrane (određivanje prisustva neželjenih supstanci)
      Mikrobiološka ispravnost i održivost proizvoda
      Tehnološke karakteristike sirovina i proizvoda

      Ključne reči: hranahrana za životinjekvalitetbezbednost
      Ponuđena saradnja
      1. Outsourcing saradnja
      2. Tehnicka saradnja
      Ponuda

      BIOAKTIVNE KOMPONENTE I FUNKCIONALNA HRANA

      Analiza bioaktivnih jedinjenja
      Formulacija i dizajn funkcionalnih proizvoda i proizvoda sa dodatom vrednošću

      Ključne reči: hranahrana za životinjebioaktivna jedinjenjafunkcionalnost
      Ponuđena saradnja
      1. Licenca prodaja
      2. Tehnicka saradnja
      3. Outsourcing saradnja
      Ponuda

      TRADICIONALNA HRANA I HRANA SA GEOGRAFSKIM POREKLOM

      Izrada elaborata za zaštitu tradicionalnih proizvoda i geografskog porekla

      Ključne reči: hranaelaboratgeografsko poreklo
      Ponuđena saradnja
      1. Tehnicka saradnja
      2. Outsourcing saradnja
      Ponuda

      SENZORSKA OCENA HRANE I NAUKA O POTROŠAČIMA

      Senzorska i analitička ocena proizvoda
      Potrošački testovi i analize prihvatljivosti

      Ključne reči: hranasenzorska ocenapotrošači
      Ponuđena saradnja
      1. Tehnicka saradnja
      2. Outsourcing saradnja
      Ponuda

      VALORIZACIJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE

      Alternativni izvori proteina
      Alternativni izvori vlakana
      Alternativni izvori energije
      Alternativni izvori bioaktivnih jedinjenja

      Ključne reči: hranahrana za životinjenusproizvodivalorizacija
      Ponuđena saradnja
      1. Tehnicka saradnja
      2. Outsourcing saradnja